Pâte sablée – Sweetcrust pastry

Best choice for fruits pies ! It is quite fragile. You have to pre bake it. So the water contained in the fruits don’t soak the crust you can spread some egg white or breadcrumbs.

INGREDIENTS

  • 250 g of flour
  • 150 g of butter
  • 100 g of sugar
  • egg

WHAT TO DO WITH THEM

Take the butter out of the fridge in advance so it get softer. Cut it in cubes, pour on he flour and add the sugar on top. Mix everything with your fingers till you get a “sandy mix”. Make a well and add the egg. Mix slowly until the whole flour/butter mix is combined. Make a bowl and let rest for 3 hours in the fridge.

Parfait pour les tartes aux fruits ! Plutôt fragile. Il faut la cuire à blanc. Pour éviter que l’eau des fruits n’imbibe la pâte on peut la badigeonner de blanc d’oeuf ou verser de la chapelure avant les fruits. 

INGREDIENTS

  • 250 g de farine
  • 150 g de beurre
  • 100 g de sucre
  • 1 oeuf

QUE FAIRE AVEC

Sortir le beurre du frigo un moment avant de commencer la préparation. Couper le beurre en petits cubes et les étaler sur la farine puis ajouter le sucre. melanger le tout du bout des doigts. Faire un puit et y ajouter l’oeuf. Continuer à mélanger en incorporant lentement toute la farine/beurre. Former une boule et laisser reposer au frigo 3 h. 

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