Pâte brisée – Shortcrust pastry

Probably the most used because it’s so easy to make and goes with sweet and savoury dishes.
You can even add some spices to the pastry to give it some taste like cinnamon or herbs…

INGREDIENTS

  • 250 g of flour
  • 125 g of butter
  • 5 cl (50 ml) of cold water
  • 1  egg yolk
  • 1 tea spoon of salt

WHAT TO DO WITH THEM 
Cut the butter in small cubes, mix the butter with the flour and salt with your fingers, try to work fast. Make sure to really mix all the butter into the flour.
Add water and the egg yolk and keep mixing. Make a bowl and let rest in the fridge for at least 30 min, best is 2 hours.

If you wanna make a sweet pastry you can add some sugar in the mix (about 40g).
Probablement la plus utilisé car elle est si facile a faire et fonctionne aussi bien avec les recettes salées que sucrées. On peut y rajouter des épices ou des herbes pour lui donner un peu de gout.

INGREDIENTS

  • 250 g de farine
  • 125 g de beurre
  • 5 cl d’eau froide
  • 1  jaune d’oeuf
  • 1 petite cuillère de sel

QUE FAIRE AVEC
Couper le beurre en petits cubes et mélanger avec vos doigts avec la farine et le sel, essayer de travailler rapidement. Ajouter le jaune d’oeuf et l’eau puis faire une boule et laisser reposer au frigo au moins 30 min, 2 h c’est mieux 🙂
Si vous voulez un plat sucré vous pouvez ajouter du sucre à la pate, environ 40g. 

Please let me know what you think, i love to read you - N'hésitez pas à me laisser un ptit mot, j'adore vous lire !

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