home made pumpkin noodles – Nouilles au potiron faites maison

On Fridays we have Thai (and “on Wednesdays we wear pink“) – I love thai food and i adore the thai place we found about 15 min walk from our apartment. It’s our Friday ritual and i hate to miss it. It’s comforting and it’s nice to not “have” to make diner once in a while. But damn i wish i could make dishes like that.

For my 27th birthday my friend Marie and Dave got me a great present: a cooking class in Beijing. I know it has nothing to do with Thailand but it still counts, for me, as the kind of food i really enjoy to eat but feel i could never do myself. It was amazing, one of my best memories in China. We learnt to make dumplings and noodles.  It was extremely good and what a pride to be able to say “i did it myself !”
Since we got home we’ve already tried twice. The dumplings have been a success from day 1 but the noodles have given me a hard time.
This time though i think i nailed it !

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I know, pumpkin again, but like i already said i got a pumpkin fever lately. Well it was not a bad idea. First of all it doesn’t make the recipe much more complicated, the dough just get more sticky and a bit harder to work with, it gives a nice colour to your noodles and well taste wise it’s really light, more like an after taste, especially if you eat your noodles with ingredients with really strong taste like we did such as pesto and feta cheese.

INGREDIENTS
for the dough
250g of wheat flour
110g of water (i know, it’s weird but that what the teacher said and wrote)
1/2 tea spoon of salt
I added about a 150 g of mashed pumpkin to the dough.

Then you can pretty much have whatever you want with them, that evening we had:
– feta ost
– mushrooms
– bacon
– onion
– pesto

I used some of the mashed pictures that was left over to use as a nice colourful purée.

but THE recipe we learnt in Beijing included:

– about 100g of shredded onion
– half a green pepper
– a red pepper
– 1/ tea spoon of salt
– 2 tea spoon of light soy sauce
– 1.5 tea spoon of dark soy sauce

WHAT TO DO WITH THEM

Pour the flour in a  bowl, add the salt and slowly, the water and then the mashed pumpkin, i used the mixer this time. use a chopstick to mix at first and then your hand and then knead the dough until really smooth. It’s really important that your bowl of dough gets really smooth before you put it to rest at least 15 min.
Then roll out your dough really thin if possible in a rectangular/square shape and fold it 3 or 4 times. You can then take a big knife and slice the noodles the width you want. Make sure that they are not too thick as they will need more time to cook. Also try to not lay all of them on top each other so they don’t stick to each other.

If you want to follow THE recipe:
Put the noodles into boiling water for about 2-3 min ( as mine where quite thick they staid a bit longer), you can add a bit of olive oil to prevent them from sticking to each other and stire once in a while,  take them out, rinse with cold water.
Heat your wok – i dont have a wok 😦  – when it’s hot add 2 table spoon of oil, the onion and peppers. Stir 1-2 minutes and then add the noddles, the salt and soy sauces. Stir until the noodles get evenly light brown.

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Pour les 27 ans mon amie Marie et David m’ont offert un cours de cuisine à Pékin dans un hutong. C’était absolument génial, un de mes meilleurs souvenirs de notre voyage. Nous avons appris à faire des dumplings et des noodles. C’était délicieux et super amusant, et quelle fierté de pouvoir dire “c’est moi qui l’ai fait!”
Depuis que nous sommes rentrés il y a maintenant plus de 2 mois j’ai fait quelques tentatives et les dumplings ont toujours été une réussite je dois dire, par contre les noodles m’ont donné plus de fil á retordre mais cette fois ci je crois que je peux etre fiere de moi !
Je sais, encore de la courge/ du potiron, je n’y peux rien j’ai une espèce de fièvre orangée en ce moment. Et bien ce n’était pas une mauvaise idée. Ca ne complique pas du tout la recette, ca rend juste la pate un peu plus collante et donc moins facile à travailler mais ca donne aussi une jolie couleur et le gout n’est pastrop prononcé (ca depend de la dose et des ingrédients qui accompagneront vos pates evidemment).

INGREDIENTS
Pour les noodles
250g de farine
110g d’eau (oui, des grammes, je sais que c est bizarre mais c est la recette de la prof !)
1/2 petite cuillère de sel
J’ai ajouté environ 150g de purée de courge musquée

Ensuite vous pouvez y mettre tout ce que vous souhaitez. Ce soir là nous n’avons pas fait très asiatique:
– Feta
– champignons
– lardons
– oignon
– pesto
– j’ai utilisé un peu de purée de courge qui restait pour donner un peu de couleur

Mais LA recette de Beijing contient:

– 100 g d’onion emincé
– un demi poivron vert
– a poivron rouge
– 1/ petite cuilère de sel
– 2 petites cuillère de “light” sauce soja
– 1.5 petite cuillère de “dark” sauce soja

QUE FAIRE AVEC
Verser la farine dans un bol avec le sel puis lentement ajouter l’eau et enfin la purée de courge (mixée au mixeur pour ma part). Commencer par mélanger avec une baguette puis avec vos mains. Travailler la pâte jusqu’à ce que votre boule devienne très lisse puis laisser reposer une quinzaine de minutes.
Abaisser ensuite la pâte aussi fine que possible tout en essayant de garder une forme plus ou moins carré/rectangulaire puis replier sur soi 3-4 fois. Vous pouvez ensuite découper vos noodles de la largeur de votre choix. Attention, plus elles seront epaissent plus il faudra les faire cuire longtemps. attention a ne pas trop les mettre les unes sur les autres pour éviter qu elles ne se collent entre elles avant de passer a la casserole !

Si vous voulez suivre LA recette:
Cuire les noodles dans l’eau bouillante 2-3 minutes (les miennes etaient assez epaisses je les ai donc laissé plus longtemps), vous pouvez ajouter un peu d’huile d’olive pour éviter que les nouilles ne collent les unes aux autres et mélanger de temps en temps. Les sortir et rincer à l’eau froide.
Chauffer votre wok – perso j ai pas de wok 😦 – et une fois qu il est chaud ajouter 2 grandes cuillère d’huile d’olive, ajouter l’onion et les poivrons. Mélanger 2 minutes puis ajouter les sauces soja, continuer à remuer jusqu’à ce que les noodles brunissent toutes.  

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PASSEZ UN EXCELLENT WEEKEND !
HAVE A GREAT WEEKEND !

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23 thoughts on “home made pumpkin noodles – Nouilles au potiron faites maison

    • lol merci de la remarque, nan en fait ca va elles sont assez “elastiques” mais tu as raison j ai d ailleurs ajouté a la recette qu il faut ajouter un peu d huile d olive dans l eau pour eviter qu elles stick together too much.

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