Pain perdu

DSC_0253When my parents came to visit 2 weeks ago my Dad and i went to buy breakfast on Saturday and he got a really nice/big round loaf of bread at Fabrique.
We love bread but rarely buy some, especially such big loaf cause it gets bad/hard before we manage to finish it.
But this time i kept the left overs with a precise idea in mind. I wanted to make Pain Perdu…or Fattiga riddare as they call it in Sweden, literally “Poor Knight”.
I did them last Sunday morning as my guilty pleasure, while i had the place just for myself since Dave was in Poland for the weekend.
It was shockingly easy. And good.

INGREDIENTS
2 eggs
Cinnamon to taste
1 apple
2 pieces of bread
2 big spoon of maple syrup
1 big spoon of olive oil
You can also add a bit of brown sugar if you feel it is not sweet enough.

WHAT TO DO WITH THEM

Slice the apple, put in a dish on baking paper, sprinkle some cinnamon and put in the oven for about 10 min at 200 degrees.
Slice 2 pieces of bread. I had to have it in the oven a little bit as well cause it was pretty hard.
Mix the 2 eggs in a bowl. Put the pieces of bread in the eggs mix, make sure to let it totally soak.
In a warm pan add the olive oil and cook the bread slices on both sides so it gets yellow/browning. Add some cinnamon on both side and if you want, some brown sugar as well.
Put in a plate and add the apples and a big spoon of maple syrup on each slices. ENJOY !!  Oh i did. felt like such a fancy breakfast for just me, myself and i.

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Lorsque mes parents sont venus nous voir il y a 2 semaines, mon père a acheté une belle grosse miche de pain le dimanche matin chez Fabrique. On adore le pain mais finalement on en achète rarement du bon comme ça car on a du mal à le finir avant qu’il ne soit plus bon. 
Cette fois ci j’ai gardé le morceau qu’il restait avec une idée derrière la tête. Me faire du pain perdu…ou Fattiga Riddare comme ils disent ici, littéralement “Le chevalier pauvre”. 
J’ai donc fait cela le weekend dernier alors que David était en Pologne avec un copain. Ce fut surprenant de facilité 🙂 

INGREDIENTS
2 oeufs
Cannelle à votre gout
1 pomme
2 tranches de pain
2 grosses cuillères de sirop d’érable
1 grosse cuillère d’huile d’olive
Vous pouvez également ajouter du sucre brun si vous trouvez que ce n’est pas assez sucré. 

QUE FAIRE AVEC

Couper la pomme en morceaux, mettre dans un plat sur du papier sulfurisé, saupoudrer de cannelle et mettre au four 10 min à 200 degrés. 
Couper 2 tranches de pain. J ai du mettre le pain au four quelques minutes car il avait un peu / beaucoup durci.
Mélanger les 2 oeufs et bien faire tremper chaque tranche dans la mixture.
Dans une poêle chaude mettre l’huile d’olive et faire revenir les 2 tranches de pain de chaque coté jusqu’à ce que l’oeuf devienne bien jaune/marron. Ajouter de la cannelle et si vous le souhaitez, le sucre brun. 
Dans l’assiette ajouter les pommes et le sirop d’érable. Dégustez chaud. Oh j’ai bien dégusté. Je me sentais comme au restau avec mon pain perdu pour moi toute seule. 

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2 thoughts on “Pain perdu

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