Apple cinnamon Madeleines – Madeleines pomme cannelle

DSC_0216

Friday after work we had a “svensk fika“. Just a small get together with the girls speaking swedish. As usual, a small get together with us became a food fest from 6 till midnight. We had a great time, talked a lot about everything and nothing, life, career, future, dreams, learning languages…
Ina had made knäckebröd (crisp bread) that was just perfect, everybody thought she had bought it in a store. Marion had made yummy gooey cookies and i had made momentary obsession: Madeleines. This time i wanted to try the delicious mix apple & cinnamon.

DSC_0218 DSC_0219

Vendredi après le travail nous avons fait un “svensk fika“. Juste un petit gouter/thé entre filles pour pratiquer le suédois. Evidemment comme d’habitude lorsqu’on se retrouve nous avions bien trop à manger et nous avons papoté de tout et de rien: boulot, rêves, projets, langues… jusqu’à pas d’heure. Un vrai moment de détente.Ina avait fait un knäckebröd magnifique, tous le monde a cru qu’elle l’avait acheté.Marion avait fait des beaux cookies et j’ai fait mon obsession du moment, des Madeleines. Pomme cannelle cette fois ci.

DSC_0224

INGREDIENTS

– 1 table spoon of cinnamon plus a little more to spread on the apple
– 1.3 apple
– 1.5dl of butter and 25g of butter
– 100g of sugar
– 2 eggs
– 150 g of flour
– 1 and 1/4 tea spoon of baking powder
– 200 g brown sugar
– 1 big spoon canola oil

DSC_0216

WHAT TO DO WITH THEM
I started with softening the apple by cutting it in small pieces, laying them on a baking sheet, spreading little cinnamon on them and putting in the oven for about 10 min at about 200 degrees.
In the meantime i mixed the flour and the baking powder in one bowl, the eggs and the sugar in another.
I put together the egg/sugar mix and the soften apple pieces in a mixer. I tried to not over mix to still have some texture with very tiny apple bites.
I then mixed it to the flour and added the butter.
Set aside for at least 2h in the fridge.
Going back from work i tasted the dough and felt it didn’t taste enough apple so i cut like a third of a second apple, minced it and mixed with the dough.
Put in the Madeleines mould, lightly buttered and in the oven at 230 degrees for about 9 minutes.
In the meantime i mixed together the brown sugar and the cinnamon with 25g of butter and the canola oil. I then spread the sugar mix on the Madeleines and/or rolled them in it and then let them rest in the fridge for about 20 min.

DSC_0218

INGREDIENTS

– 1 grosse cuillère bien pleine de cannelle et un peu plus à saupoudrer sur les morceaux de pomme
– 1 pomme 3/4
– 1.5dl de beurre puis 25g de beurre
– 100 g de sucre
– 150g de farine
– 2 oeufs
– 1 et 1/4 de petite cuillère de levure
– 200 g de sucre roux
– 1 grosse cuillère d’huile de colza

DSC_0222

DSC_0225

QUE FAIRE AVEC

J’ai commencé par ramollir la pomme en la coupant en morceaux, les étalant sur un plat, saupoudrer de cannelle et mettre au four à 200 degrés pendant environ 10 min.
Pendant ce temps, mélanger la farine et la levure dans un bol, les oeufs et le sucre dans un autre. Mixer le sucre/oeuf avec les morceaux de pomme, j’ai essayé de garder des minuscules morceaux de pommes pour avoir un peu de texture. Ajouter à la farine puis ajouter le beurre.
Laisser reposer au frigo pendant au moins 2h.
De retour du boulot en goutant la pate j ai trouvé que ca n avait pas assez le gout de pomme du coup j’ai recoupé un morceau de pomme que j’ai coupé très finement et ajouter à la pâte.
Disposer dans le moule légèrement beurré et mettre au four environ 9 minutes.
Pendant ce temps, mélanger la cannelle et le sucre brun, ajouter 25g de beurre et l’huile de colza. J’ai saupoudré les madeleines de la mixture sucre cannelle puis les ai carrément roulé dedans.

DSC_0226

 

  

Advertisements

3 thoughts on “Apple cinnamon Madeleines – Madeleines pomme cannelle

    • Merci !:-) je ne sais pas si c’est le temps qui veut ça mais en ce moment c’est le combo parfait pour moi, même froid ça me réchauffe !

Please let me know what you think, i love to read you - N'hésitez pas à me laisser un ptit mot, j'adore vous lire !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s