Pears Belle-Ina – Poires Belle-Ina

My colleague, and friend Ina celebrated 1 year at the office on Friday 27th.
I cannot even begin to explain how thankful i am that she is here everyday of the week, on the other side of the desk.
So to show her a little bit of my appreciation i decided to make her a cake.  I wanted to use pear and the first thing that came to my mind was “Poire Belle Hélène”… but i wanted a cake…so i turned it into a cake, and it became Poire Belle Ina.
I wanted to make a small cake, more like a tartlet, ended up doing 2. So if you wish to do a big cake you’ll have to at least double the ingredients.
It was my first time poaching a pear, the word poach always sounded kinda mysterious to me…turns out it’s not that complicated and it really does something to the fruit, had a couple of pieces of pear afterwards, it was so soft and sweet… really nice.

INGREDIENTS
– 1 pear
– 90 g of sugar
– 70g of flour, i used whole wheat
– 1 clove of vanilla
– 1/2 tea spoon of baking powder
– 1 egg
– about 3dl of water
– 1.2 dl of milk
– 150 g of  Karl Fazer hazelnut milk chocolate (Finnish chocolate)
– flaked almonds

WHAT TO DO WITH THEM
Poach the pear: boil water and 40g of sugar for 3 min. Add the clove of vanilla. Peel the pear, remove stones and cut in pieces then add to boiling water for 10 to 20 minutes depending on our ripped the pear is (better if it is not too ripped).
Have the oven at 180 degrees.
Mix 50g of sugar and the egg. Then add the flour and baking powder and finish with the milk.
Pour half of the mixture in a buttered mould, place the pieces of poached pear in the mould and cover with the rest of the mixture.
Put in the oven for about 20 min. Take out and let cool down before taking out of the mould.
Melt the chocolate in a bain-marie and cover the tartlet/cake with a spatula. Make sure to cover the whole cake. Add almonds on top and let set on a baking sheet. You can also put in the fridge but wait a bit to eat it when you take it out of the fridge, it should be crunchy on the outside and soft in the inside 🙂

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Sometimes there’s just no paper at hand when you need it !
Parfois il n’y a pas de papier à porté de main !
DSC_0990DSC_0993I wish you could smell that 
Si seulement vous pouviez sentir cette photo
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Ma collègue et amie Ina fêtait ses 1 an au bureau vendredi 27.
Je ne peux même pas exprimer à quelle point je suis heureuse qu’elle soit assise au bureau en face de moi tous les jours.
Pour montrer ma reconnaissance j’ai voulu lui fair eun gâteau. Je voulais utiliser une poire et le premier truc qui m’ai venu à l’esprit c’est la Poire Belle Hélène…mais comme je voulais un gâteau, j en ai fait un gâteau et c’est devenu la Poire Belle Ina.
C’est un petit gâteau, sur la base d’une tartelette, si vous voulez quelque chose de plus gros il faudra au moins doubler les doses.
C’était la première fois que je pochais une poire. Le mot pocher avait toujours eu un coté un peu mystérieux pour moi. Finalement ce n’est pas si compliqué, et surtout ca apporte réellement quelque chose, j’ai picoré quelques morceaux de poire et elle était vraiment douce et sucrée, très agréable.

INGREDIENTS
– 1 poire
– 90 g de sucre
– 70g de farine (complète)
– 1 gousse de vanille
– 1/2 cuillère à café de levure
– 1 oeuf
– environ 3 dl d’eau
– 1.2 dl de lait
– 150 g de  Karl Fazer chocolat au lait et aux noisettes (chocolat finnois)
– amandes effilées

QUE FAIRE AVEC
Pocher la poire: faire bouillir l’eau avec 40g de sucre et la gousse de vanille avant d’ajouter la poire épluchée, dénoyauté et coupée en morceaux. Laisser 10-20 min sur le feu en fonction de l’état de la poire (pas trop mûr de préférence).
Chauffer le four a 180 degrés.
Mélanger 80g de sucre avec l’œuf, puis ajouter la farine et la levure et enfin le lait.
Verser la moitié de la pate dans un petit moule beurré, disposer les morceaux de poires pochés, recouvrir avec le reste de la pâte puis mettre au four environ 20 min. Laisser refroidir avant de démouler.
Faire fondre le chocolat au bain-marie puis à l’aide d’une spatule, recouvrir entièrement la tartelette de chocolat. Saupoudrer d’amandes effilées puis laisser le chocolat durcir sur du papier sulfurisé. Vous pouvez aussi les mettre au frigo. Attendre un peu avant de les déguster à la sortie du frigo, elles devraient être croquantes à l’extérieur et moelleuse à l’intérieur !

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